Simplitatea in domeniul fotografiei

Less is more – simplitatea in domeniul fotografiei

Atunci cand te gandesti sa faci o fotografie, iti pui diverse intrebari cu privire la subiect, la plan, la liniile de forta care vor pune in valoare ceea ce vrei mai ales ce vrei, datorita perspectivei, etc.

Acordarea tuturor parametrilor pentru a conferi simtul estetic pe care il doresti fotografiei tale este uneori un exercitiu destul de dificil. Descopera cum si de ce simplitatea si minimalismul unei imagini te poate ajuta in a conferi mai mult impact fotografiei.

De ce simplitatea este cea care confera mai multa forta imaginii? Daca lasi niste spatii goale intr-o fotografie vei accentua si mai mult subiectul. Ochiul nu va mai trebui sa fie atent la atatea si atatea detalii.

Deci cum te poti juca cu minimalismul si cu simplitatea unei poze?

Alege mediul potrivit. Cea mai buna modalitate de a lucra simplitatea il reprezinta urmatorul lucru – trebuie sa ai un mediu fara prea multe puncte de distractie, cel mai bun exemplu fiind un fundal uniform.

Alege subiectul potrivit. Restul imaginii ramanand gol ai nevoie de un subiect cat mai bun. Acesta trebuie sa se detaseze de fundal fie prin originalitatea sa, impactul sau pur si simplu natural prin culoarea sau forma sa, etc.

Foloseste o profunzime de camp redusa. Nu este interzis sa te folosesti de mai multe tehnici pentru a pune in valoare sau a sublima un subiect si o profunzime de camp redusa functioneaza extrem de bine cu un mediu simplu pe post de fundal uniform.

Foloseste culori si/sau contrastul. Culorile constrastante intre restul imaginii si subiectul il fac foarte bine pe acesta sa iasa in evidenta. Daca preferi albul si negrul un contrast de luminozitate poate sa fie extrem de potrivit.

Fii cat mai simplu. Nu este greu sa te joci cu simplitatea pentru a nu lasa detaliile sa distraga ochiul subiectului. Daca vrei sa lucrezi cu o fotografie simpla scoate din cadru un maximum de detalii inutile – cum ar fi frunzele unor copaci de exemplu. Astfel vei reusi sa maximizezi efectul. Poti face asta apropiindu-te sau facand zoom.

Indeparteaza-te sau nu da zoom. Vei mari astfel spatiul din jurul subiectului tau. Vei da astfel mai putina importanta micilor detalii care pot distrage atentia si vei lasa mai mult spatiu subiectului ceea ce intareste si mai tare simplitatea mai ales daca mediul este uniform.

Iata deci o noua tehnica de a te folosi de mediu pentru a crea niste imagini extrem de frumoase. Dar si o alta modalitate de a gandi fotografiile. Cu sigurata ca ai suprins unele clisee care au iesit in evidenta in ciuda simplitatii lor. Vino te rugam cu exemple.

 

sursa: http://pixl.ro/blog/less-is-more-simplitatea-in-domeniul-fotografiei/

Leave a comment